Ανδρονιάνοι

Ανδρονιάνοι

Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Δήμος Κύμης....

Ο Δήμος Κύμης, βρίσκεται στο ανατολικό μέρος της Ευβοίας - στο μέσον του νησιού. Εχει έκταση 168 τετρ. χιλ. και πληθυσμό 8.000 κατοίκους. Πρωτεύουσα του Δήμου είναι η Κυμη ενω στην ευρύτερη περιοχή του, καταγράφονται 35 συνολικά οικισμοί και 12 Τοπικά Διαμερίσματα (Κύμης, Ανδρωνιάνων. Ανω Ποτάμιας, Βιταλων, Ενορίας, Καλημεριανων, Μαλετιανων, Μετοχιου, Οξυλιθου, Πλατανας, Πύργου, Ταξίαρχων.)
Ο Δήμος έχει ακτογραμμή 53 χιλ. (8 χιλ. αμμώδεις ακτές οπως το Σουτσινι, το Εξω Λιμανάκι, το Στόμιο, ο Αγ. Γεώργιος, η Παράλια Μετοχιου, το Καλάμι το Ναυτικό.) Παράγει σύκα, κεράσια, ελιές, κρασί, καρυδιά, λαχανικά, κτηνοτροφικά προϊόντα και αλιεύματα. Επίσης εδω παρασκευάζεται, ο περίφημος «Μπακλαβας Κύμης» που θεωρείται ο κορυφαίος του Κόσμου τα «σετζούκια» απο μούστο και ξηρούς καρπούς και αλλα τοπικά παραδοσιακά γλυκά. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης και τα περίφημα κουκουλάρια της Κύμης που είναι κεντήματα και κατασκευασμένα απο το κουκούλι του μεταξοσκώληκα.

Το λιμάνι της Κύμης κατέχει γεωγραφική θεση στρατηγικής σημασίας , αφου είναι η ναυτική πύλη της Ευβοίας αλλα και της ηπειρωτικής Ελλάδας, για το Βόρειο και το Κεντρικό Αιγαίο. Απο εδω αναχωρεί το νεο απόκτημα της ΣΚΥΡΟΣ NE. F.B «ΑΧΙΛΛΕΑΣ» με προορισμό την Σκύρο αλλα και τα νησιά των Β.Σποράδων .
Το όνομα της πόλης, οφείλεται, κατα την Μυθολογία, στην Νύμφη «Κυμω». Αλλη εκδοχή είναι οτι η Κύμη, οφείλει το όνομα της, στα κύματα που είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα των ακτών της. Η περιοχή κατοικείται απο τους τελευταίους Νεολιθικούς χρόνους και οι πολιτιστικές της επιρροές, οφείλονται στους πολιτισμούς του Αιγαίου και της Μικρας Ασίας. Οι Κυμαίοι έφτασαν στην Ιταλική χερσόνησο το 700 π.χ. περίπου (Ιδρύουν εκει πόλεις οπως η Ιταλική Κυμη, κοντά στην Ρωμη και η Παρθενοπη - Νεα Πολις - Νάπολη), μεταφέροντας τα Ελληνικά ηθη και έθιμα, την ελληνική θρησκεία και το «Κυμαικο Αλφάβητο» στους Λατίνους. Εκείνο το Αλφάβητο, σήμερα, είναι γνωστό, σαν «Λατινικό» και χρησιμοποιείται απο όλους τους λαούς της Γης. Οι Έλληνες όμως χρησιμοποιούν ενα αλλο αλφάβητο το «Χαλκιδικο» δηλαδή, το αλφάβητο της άλλης μεγάλης πόλης της Ευβοίας, απο το οποίο προέρχονται και τα «Κυριλλικά» αλφάβητα των Ρώσων και των Σλάβων. Δηλαδή ολα τα αλφάβητα των λαών του Πλανήτη , προέρχονται απο την Εύβοια!
Ο εφευρέτης του "Test Pap", Ιατρός και Ερευνητής Γεώργιος Ν. Παπανικολάου (1883 - 1962) γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κυμη. Η συνεισφορά του στην πρόληψη του καρκίνου της μήτρας υπήρξε καταλυτική και σήμερα θεωρείται ευεργέτης της ανθρωπότητας. Στην Κυμη λειτουργεί το Ινστιτούτο «Γεώργιος Ν Παπανικολαου (www.inpap.org) με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε θέματα σχετικά με τον καρκίνο της μήτρας, την ενίσχυση - βράβευση σχετικών επιστημονικών εργασιών, την εκπαίδευση σε θέματα υγείας, την ανάδειξη του Μουσείου Παπανικολάου κ.α.
Άλλοι διάσημοι Κυμαίοι είναι ο ζωγράφος - χαράκτης Δημήτρης Γαλάνης, ο ελευθερωτής των Ιωαννίνων Ιωάννης Βελισσαριου και ο συγγραφέας Βασίλης Δούλης. Στο Δήμο λαμβάνουν χωρα διάφορα αθλητικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα οπως η Ανάβαση της Κύμης τον Μάϊο, το final four του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Μπάσκετ Νεανίδων, το Beach Soccer τον Ιούνιο, οι γιορτές του Κερασιού στο Μετόχι, του Καλαμαριου στη Χιλιαδού, του Σύκου στο Βίταλο, της Σαρδελλας στην Παράλια κ.λ.π. Επίσης σε διάφορα χωριά του δήμου, στη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου προσφέρεται στιφάδο στους προσκυνητές. Το φυσικό Περιβάλλον, ο συνδυασμός του καταπράσινου τοπίου με το γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας, η θαυμάσια τοπική αρχιτεκτονική, η ιστορία, η πολιτιστική κληρονομιά, αποτελούν την μια όψη του Δήμου.
Οι φιλοξενία των κατοίκων, και η εμπειρία της παραμονής στην Κύμη, είναι η αλλη οψη που σας καλούμε να γνωρίσετε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου